top of page
  • Writer's pictureHanna Hedin

Corona - så här kan du tänka kring ekonomin


Hej alla - kom precis hem från en härlig promenad vid Drottningholms slott och kände att jag behövde dela med mig av några tankar. Många av oss är inne i en orolig och ansträngd period nu med COVIID-19 och dess följder på ekonomi, fysisk och mental hälsa. Nu, mer än någonsin är det väldigt viktigt att värna om sig själv och sin omgivning. Var smart och påläst (Folkhälsomyndigheten) men låt inte tankarna spinna i väg för långt och skapa onödig oro och ångest (lättare sagt än gjort). Jag tycker att man ska se över sin ekonomi tillsammans med de andra där hemma en ordentlig gång och sen lägga det åt sidan. Lite som ett samboavtal - något som är jätteviktigt att sätta på plats men som man sedan vill lägga undan och inte plocka fram eller tänka på förrän om det någon dag skulle behövas. Här kommer min idéer kring hur du kan tänka ekonomiskt just nu.


Räkna på olika scenarier

Under en viruspandemi blir människor sjuka och får vara borta från sitt arbete under kortare eller längre perioder. Detta påverkar bolags ekonomi hårt och det är inte ovanligt att företag säger upp anställda. Sjukdom och uppsägningar innebär att människor under korta eller längre period blir utan inkomst och detta tillsammans med att människor blir oroliga drar ned konsumtionen i samhället. Detta blir en ond cirkel och ingen kan förutspå hur länge det kan hålla på eller hur långt det kommer gå.

Gör en sanity check på ditt hushålls ekonomi och räkna på olika scenarier! Vad är din smärtgräns och plan?

Hur länge kan vi vara utan inkomst under nuvarande förutsättningar? Vad kan vi ändra på för att klara oss med lägre inkomster längre? Förankra hemma så att alla är med på banan och så att det finns en plan man kan skriva under på framåt. Det här är inte bara viktigt ur ett privatekonomiskt perspektiv utan kommer också hjälpa till att lugna oro och dämpa känslan över att inte vara i kontroll.


Hur likvid ska jag vara?

Många rekommenderar att aldrig ha mindre än 3 månadslöner tillgängligt i form av likvida medel

Det är generellt en bra riktlinje men exakt rätt nivå av fria pengar för dig beror på om du har barn du behöver försörja, hur höga dina fasta kostnader är, hur säker inkomstkälla du har och för din egna oros skull, hur riskbenägen du är. Jag har en kompis som inte skulle känna sig bekväm någonsin att ha mindre än en årslön fritt på banken trots låga fasta kostnader, regelbunden hög lön och inga barn. Det är lite upp till en själv. Försök att räkna lite på din situation och bilda dig en egen uppfattning. Jag personligen kommer att hålla mig till minst tre månadslöner - jag vill verkligen investera på börsen i de bolag jag tror på långsiktigt just nu och då kan inte allt sparande ligga fritt på sparkontot.

Se över dina fasta kostnader!

Jag och min sambo David är väldigt försiktiga med att dra på oss fasta kostnader överlag. Man ser så många som köper dyrare lägenheter, bilar och andra månatligen återkommande kostnader när deras bolag lyfter eller när de befordras på jobbet. Höga fasta kostnader gör en mindre ekonomiskt flexibel och mer utsatt för risk och oförutsedda situationer som konjunkturnedgångar och som situationen vi befinner oss nu med COVIID-19. En del av din ekonomiska plan bör vara att se över vilka fasta kostnader du har och vad du kan och vill göra med dem nu och om förutsättningar ändras framöver.


Var smart med ditt spenderande

Det kan vara smart att förbereda sig för en karantän - när du ser till att ha extra mat och hushållsartiklar hemma kommer dina kostnader att gå upp. Låt dem. Troligtvis kommer dina kostnader ändå på totalen att gå ned när vi undviker större sociala sammankomster som kostar pengar så som bio, restauranger och konserter. Beroende på hur din ekonomi ser ut desto mer eller mindre viktigt att se över hur mycket du sparar och spenderar per månad. Jag skulle ändå rekommendera alla att försöka ha extra buffert tillgängligt just nu för oförväntade händelser och olika scenarios. Jag sparar 30 % av min nettoinkomst varje månad. Har jag 3 månadslöner eller mer i likvida medel lägger jag sparandet i aktier eller aktiefonder.


Visste du att livsmedel generellt står för 14% av den genomsnittliga svenskens konsumtion? Läs mer i mitt tidigare inlägg Så spenderar svenskarna sina pengar.


Investera i en överreagerande börs

Det är rätt att börsen går ned på grund av Corona-pandemin då det slår hårt finansiellt mot bolag, särskilt mot vissa industrier så som resebolag, restauranger och nöjesindustrin. Den börsnedgång vi sett de senaste dagarna är däremot inte helt logisk i samtliga fall. I oroliga tider tenderar investerar att vara opportunistiska och sälja på kort sikt när dåliga nyheter publiceras i media. Andra överreagerar och agerar emotionellt. Resultatet blir ett börsras som inte speglar det fundamentala värdet i varje bolag på ett rätt sätt. Jag har alltid förespråkat långsiktiga investeringar som grundas i fundamental analys. Köp om bolaget är värt mer än vad det prisas för och om du tror på bolaget och dess ledning på lång sikt. Köp för att behålla. Sälj när förutsättningarna ändras men behåll ditt lugn i skakiga tider genom att köpa mer om du har de finansiella förutsättningarna. Har du tillräcklig buffert så passa på att investera i de bolag du tror på. I fredags utökade jag mitt innehav i:


  • Nordea

Oerhört lågt värderad nu med en direktavkastning runt 8 %. Läs en längre beskrivning om varför jag började investera i Nordea (December 2018 gick jag in) HÄR.


  • Swedbank

Också väldigt lågt värderad gentemot sitt fundamentala värde. Har inte skrivit något utförlig inlägg om Swedbank men länkar till finansmannen och grundare av fastighetsbolaget Fastpartner, Sven-Olof Johanssons uttalande om varför han utökade i både Nordea och Swedbank i veckan som var (länk)


  • ABB

Jag gick in i ABB under 2018 när trycket på en styckning av Power Grids ökade och Gardell via Cevian Capital började köpa in sig i bolaget. Börsfallet i veckan gjorde investeringen ännu mer lukrativ. Läs en längre beskrivning om varför jag började investera i ABB HÄR

Det finns många fler bolag som är intressanta just nu men jag har inte haft tid att göra en grundlig analys eller läsa på tillräckligt mycket om dem ännu.


Vad har ni tagit för åtgärder på grund av viruset? Vilka aktier tycker ni ser extra intressanta ut just nu? Dela gärna med er!


Tipsar också om mitt tidigare inlägg Våga Att Inte Vara Investerad där du kan läsa mer om Value Investing och hur man kan tänka med likviditet och när börsen är skakig.

bottom of page