top of page
  • Writer's pictureHanna Hedin

Så spenderar svenskarna sina pengar


Jag sitter och följer upp hur mycket jag har spenderat på mat, boende bil och annat mot den höstbudget jag satte i augusti. På vissa områden har jag spenderat mindre och andra mer. Men var mina mål rimliga? Om jag har spenderat i snitt 1000 kr mer på mat i månaden än vad jag hade planerat är det då orimligt mycket eller bör jag justera min budget? Detta fick mig att undra hur andra svenskar i min situation (Stockholm, ej barn men sambo) spenderar sina pengar. Jag inhämtade data från Sveriges största statistiska informationskällor och har sammanställt och det här kom jag fram till:



Givetvis är detta lite missvisande om man jämför mot hur man själv spenderar i och med att detta är ett genomsnitt av människor med totalt olika intressen, åldrar, familjekonstellationer och andra behov men det är bra för att få en känsla! Jag försöker t.ex. lägga undan 2000 kr/månaden för semester för att jag och David prioriterar det och lägger 99 kr i månaden på strömning av musik via Spotify. Att jag lägger 2000 kr i månaden på ICA känns hyfsat rimligt då jag köper mycket ekologiskt och kanske behöver jag inte känna så dåligt samvete när jag går över budget. Det är nämligen så att mat och livsmedel är en av de saker som vi svenskar lägger mest pengar på!

Ett hushåll som består av två vuxna med barn lägger cirka 53 000 kronor på livsmedel varje år, visar SCB:s statistik för hushållens utgifter.

Så fördelar den genomsnittliga svensken sin konsumtion

2017-års data från Statistiska Centralbyrån
Mer på godis än på frukt

SCB:s statistik visar att vi lägger mer pengar på godis än på frukt. Varje år köper vi i snitt godis för 41 kronor och frukt för 27 kronor per person och vecka. Galet!

Visste du att...

Konsumentprisindex (KPI) mäter vad en genomsnittlig varukorg i ett land kostar för en konsument. KPI mäter med andra ord prisnivåerna i ett land och är därför ett viktigt verktyg för att följa inflation och prisutvecklingen. Men visste du att hur stor betydelse olika prisförändringar får i konsumentprisindex beror på hur mycket vi konsumerar av olika typer av varor och tjänster i Sverige? Det vi köper mycket av får stor betydelse för hur prisnivån utvecklas, och det vi köper lite av får mindre betydelse.

bottom of page