top of page

Nu är det exakt 6 månader sedan jag och David lanserade vår e-handel Historly - herregud vad tiden har gått snabbt!

Mitt i all stress och oro i skuggan av Corona är jag så glad över Historly.

När vi grundade bolaget i oktober 2019 var det egentligen utan något uttalat mål

Vi trodde starkt på affärsidén och bolagets potential men sa att målsättningar första året utöver att det skulle vara kul och lärorikt var meningslöst. Kanske var det delvis för att skydda oss själva - majoriteten av alla entreprenörer lyckas ju faktiskt inte förrän ett par idéer och bolag senare.

När jag blickar tillbaka inser jag att jag satte ribban och visionen för bolaget för lågt. Historly har överbevisat, och fortsätter att överbevisa oss, flera gånger vad gäller dess potential. Affären är till stor del automatiserad, jag är tacksam över att kunna kombinera det med mitt jobb som managementkonsult. Det blir mycket jobb men är oerhört kul och ger så mycket mer tillbaka i energi och glädje att det inte känns som en uppoffring. Jag hade jag aldrig kunnat tro att bolaget skulle gå så förhållandevis bra så snabbt givet det blyga kapitalet och tiden vi satt in. Med det sagt kan allt hända och jag har nog dragit mig lite för att ge en uppdatering utifall trenden skulle vända men än så länge har det inte hänt.

Vi är precis i början av vår resa och har en lång väg framför oss med mycket att lära om e-handel, marknadsföring och produktutveckling - en nyfunnen passion som jag ser fram emot att bli expert inom!

Vi fortsätter att jobba agilt, tiden som MVP är över och nu fokuserar vi på att sätta en struktur och en plattform som gör att vi kan skala upp i högre takt. Fokus ligger på fler produkter, optimerad butik och att bygga en community. Vi använder storytelling i nästan all extern kommunikation för att bjuda in till dialoger och diskussioner på våra öppna plattformar. Att bygga tillit och en personlig relation som varumärke är en framgångsfaktor för e-handlare 2020 och framåt.

Det är oroliga tider vi är inne i. Som investerare och småsparare får man ont i magen att gå in på sitt ISK-konto och se de stora röda siffrorna i portföljen. I media pratar man om att Corona kommer att ha en katastrofal effekt på ekonomin världen över och att vi står inför en finanskris. Jag kände att jag ville ge en energiinjektion till er här på bloggen och dela lite inspiration kring hur man kan utnyttja situation till sin fördel och hur andra har gjort och gör i liknande tider som dessa.


Erik Selin och fastighetskrisen på 90-talet

Foto - Johan Wessman, News Øresund år 2013 (CC-BY)

Fastighetsmagnaten, investeraren och mångmiljardären Erik Selin är främst känd för att ha grundat fastighetsbolaget Balder år 2005 där han fortfarande är majoritetsägare och VD. Han är en duktig investerare och pratar flitigt i media om sina olika aktieinvesteringar och förvärv. År 2019 var han rankad nummer 1008 på Forbes Billionaire List över de rikaste personerna i världen - en förmögenhet han byggt upp helt själv.


Den idag 52 år gamla Göteborgaren började bygga sin förmögenhet redan som ung. Redan som barn var Erik mycket intresserad av företag och företagsamhet. Han gick aldrig en universitetsutbildning utan lämnade studierna efter sin gymnasieexamen med ekonomisk inriktning för att satsa på aktiehandel, men förlorade alla pengar han byggt upp i börskraschen 1987.

År 1991, mitt i Sveriges stora fastighetskris, köpte Erik Selin som 24-åring sin första hyresfastighet i Ängelholm.

Hur i hela friden hade han möjlighet att göra detta endast 3-4 år efter börskraschen 1987 och mitt i den tuffa fastighetskrisen där räntan nådde så högt som 500 % på banklån? Hade han byggt upp en sådan väsentlig förmögenhet mellan kriserna? Nej, och det är det här som är så oerhört inspirerande och intressant.

Selin övertalade en lokal bank att låna honom ca 20 MSEK för att finansiera affären och utvecklingen av fastigheten

Mitt i fastighetskrisen var det ingen som ville köpa fastigheter, fastigheter gick från en övervärdering till en enorm undervärdering där du kunde köpa en lägenhet på Östermalm till 4 000 kr kvm (att jämföras med ca 100 000 kvm idag - en värdeutveckling på 2 400 %). Bankerna satt på enorma fastighetsbestånd som de behövde bli av med när värdet rasade.

Erik Selin fick den unika möjligheten av banken att belåna fastighetsförvärvet till 100 %

Att belåna ett förvärv till 100% med höga räntor är riskfyllt och tungt kassaflödesmässigt. Erik Selin behövde inkomster, hade tittat på fastigheter länge och hade gjort en analys att hyrorna han kunde få av hyresfastigheten i Ängelholm inklusive fastighetsvärdets utveckling kunde ge honom en årlig avkastning på ca 12-14% (kan jämföras med börsens genomsnittliga avkastning på ca 6 % och under den här tiden rådde recession på ca -2 %).

Investeringen blev en viktig start och byggsten för Selin och det nybildade bolaget Erik Selin Fastigheter AB. Genom att tillämpa en liknande strategi under åren har han byggt upp ett högt belånat fastighetsimperium värt miljarder. Balder har också 40 hotell vilket gör Selin till Sveriges största hotellägare.


Här är ett galet bra och inspirerande poddavsnitt att lyssna på där Erik Selin själv berättar om sin karriär och affärer (Fastighetspodden)

Sensmoralen är att med lågkonjunktur och börskrascher kommer unika möjligheter

Under senaste veckans kraftiga börsnedgångar har vi sett Sveriges största finans- och affärsprofiler tanka (köpa) enorma mängder aktier i diverse industrier och tillgångar (läs t.ex. om "cykelkungen" Salvatore Grimaldi som köpt in sig i SBB och grundare av Fastpartner Sven-Olof Johansson som köpt mycket Swedbank och Nordea). Läs mer om hur näringslivsprofiler placerat under senaste tidens turbulens på börsen här: 98 procent valde köpknappen – här slog topparna till under raset.

Foto av Grimaldi (t.v.) av Magnus Elgquist. Foto av Johansson (t.h.) av Lars Pehrson/TT


Om du placerar på lång sikt och säkerställer att du har en större likvid buffert (läs mitt tidigare inlägg Corona -så här kan du tänka kring ekonomin) har du en unik möjlighet nu, och antagligen en längre period framåt, att köpa olika tillgångar billigt och avnjuta en enorm värdeutveckling på lång sikt - något som kan vara avgörande för hur rik och förmögen du kommer att kunna bli i livet.

Det är väldigt svårt att arbeta sig rik i Sverige, de flesta som har blivit förmögna har blivit det genom att äga (kapitalinvesteringar)

Hoppas det här inlägget var något inspirerande, låt inte känslorna ta över när du ser börsens utveckling just nu! Så länge du har besparingar och en bra plan framåt med låga fasta kostnader så försök att vara rationell och se möjligheterna!


Vore kul om du delade med dig av fler personer och profiler som du vet har gjort riktiga kap i tider som dessa? Hur tänker du kring börsen just nu?


Hej alla - kom precis hem från en härlig promenad vid Drottningholms slott och kände att jag behövde dela med mig av några tankar. Många av oss är inne i en orolig och ansträngd period nu med COVIID-19 och dess följder på ekonomi, fysisk och mental hälsa. Nu, mer än någonsin är det väldigt viktigt att värna om sig själv och sin omgivning. Var smart och påläst (Folkhälsomyndigheten) men låt inte tankarna spinna i väg för långt och skapa onödig oro och ångest (lättare sagt än gjort). Jag tycker att man ska se över sin ekonomi tillsammans med de andra där hemma en ordentlig gång och sen lägga det åt sidan. Lite som ett samboavtal - något som är jätteviktigt att sätta på plats men som man sedan vill lägga undan och inte plocka fram eller tänka på förrän om det någon dag skulle behövas. Här kommer min idéer kring hur du kan tänka ekonomiskt just nu.


Räkna på olika scenarier

Under en viruspandemi blir människor sjuka och får vara borta från sitt arbete under kortare eller längre perioder. Detta påverkar bolags ekonomi hårt och det är inte ovanligt att företag säger upp anställda. Sjukdom och uppsägningar innebär att människor under korta eller längre period blir utan inkomst och detta tillsammans med att människor blir oroliga drar ned konsumtionen i samhället. Detta blir en ond cirkel och ingen kan förutspå hur länge det kan hålla på eller hur långt det kommer gå.

Gör en sanity check på ditt hushålls ekonomi och räkna på olika scenarier! Vad är din smärtgräns och plan?

Hur länge kan vi vara utan inkomst under nuvarande förutsättningar? Vad kan vi ändra på för att klara oss med lägre inkomster längre? Förankra hemma så att alla är med på banan och så att det finns en plan man kan skriva under på framåt. Det här är inte bara viktigt ur ett privatekonomiskt perspektiv utan kommer också hjälpa till att lugna oro och dämpa känslan över att inte vara i kontroll.


Hur likvid ska jag vara?

Många rekommenderar att aldrig ha mindre än 3 månadslöner tillgängligt i form av likvida medel

Det är generellt en bra riktlinje men exakt rätt nivå av fria pengar för dig beror på om du har barn du behöver försörja, hur höga dina fasta kostnader är, hur säker inkomstkälla du har och för din egna oros skull, hur riskbenägen du är. Jag har en kompis som inte skulle känna sig bekväm någonsin att ha mindre än en årslön fritt på banken trots låga fasta kostnader, regelbunden hög lön och inga barn. Det är lite upp till en själv. Försök att räkna lite på din situation och bilda dig en egen uppfattning. Jag personligen kommer att hålla mig till minst tre månadslöner - jag vill verkligen investera på börsen i de bolag jag tror på långsiktigt just nu och då kan inte allt sparande ligga fritt på sparkontot.

Se över dina fasta kostnader!

Jag och min sambo David är väldigt försiktiga med att dra på oss fasta kostnader överlag. Man ser så många som köper dyrare lägenheter, bilar och andra månatligen återkommande kostnader när deras bolag lyfter eller när de befordras på jobbet. Höga fasta kostnader gör en mindre ekonomiskt flexibel och mer utsatt för risk och oförutsedda situationer som konjunkturnedgångar och som situationen vi befinner oss nu med COVIID-19. En del av din ekonomiska plan bör vara att se över vilka fasta kostnader du har och vad du kan och vill göra med dem nu och om förutsättningar ändras framöver.


Var smart med ditt spenderande

Det kan vara smart att förbereda sig för en karantän - när du ser till att ha extra mat och hushållsartiklar hemma kommer dina kostnader att gå upp. Låt dem. Troligtvis kommer dina kostnader ändå på totalen att gå ned när vi undviker större sociala sammankomster som kostar pengar så som bio, restauranger och konserter. Beroende på hur din ekonomi ser ut desto mer eller mindre viktigt att se över hur mycket du sparar och spenderar per månad. Jag skulle ändå rekommendera alla att försöka ha extra buffert tillgängligt just nu för oförväntade händelser och olika scenarios. Jag sparar 30 % av min nettoinkomst varje månad. Har jag 3 månadslöner eller mer i likvida medel lägger jag sparandet i aktier eller aktiefonder.


Visste du att livsmedel generellt står för 14% av den genomsnittliga svenskens konsumtion? Läs mer i mitt tidigare inlägg Så spenderar svenskarna sina pengar.


Investera i en överreagerande börs

Det är rätt att börsen går ned på grund av Corona-pandemin då det slår hårt finansiellt mot bolag, särskilt mot vissa industrier så som resebolag, restauranger och nöjesindustrin. Den börsnedgång vi sett de senaste dagarna är däremot inte helt logisk i samtliga fall. I oroliga tider tenderar investerar att vara opportunistiska och sälja på kort sikt när dåliga nyheter publiceras i media. Andra överreagerar och agerar emotionellt. Resultatet blir ett börsras som inte speglar det fundamentala värdet i varje bolag på ett rätt sätt. Jag har alltid förespråkat långsiktiga investeringar som grundas i fundamental analys. Köp om bolaget är värt mer än vad det prisas för och om du tror på bolaget och dess ledning på lång sikt. Köp för att behålla. Sälj när förutsättningarna ändras men behåll ditt lugn i skakiga tider genom att köpa mer om du har de finansiella förutsättningarna. Har du tillräcklig buffert så passa på att investera i de bolag du tror på. I fredags utökade jag mitt innehav i:


  • Nordea

Oerhört lågt värderad nu med en direktavkastning runt 8 %. Läs en längre beskrivning om varför jag började investera i Nordea (December 2018 gick jag in) HÄR.


  • Swedbank

Också väldigt lågt värderad gentemot sitt fundamentala värde. Har inte skrivit något utförlig inlägg om Swedbank men länkar till finansmannen och grundare av fastighetsbolaget Fastpartner, Sven-Olof Johanssons uttalande om varför han utökade i både Nordea och Swedbank i veckan som var (länk)


  • ABB

Jag gick in i ABB under 2018 när trycket på en styckning av Power Grids ökade och Gardell via Cevian Capital började köpa in sig i bolaget. Börsfallet i veckan gjorde investeringen ännu mer lukrativ. Läs en längre beskrivning om varför jag började investera i ABB HÄR

Det finns många fler bolag som är intressanta just nu men jag har inte haft tid att göra en grundlig analys eller läsa på tillräckligt mycket om dem ännu.


Vad har ni tagit för åtgärder på grund av viruset? Vilka aktier tycker ni ser extra intressanta ut just nu? Dela gärna med er!


Tipsar också om mitt tidigare inlägg Våga Att Inte Vara Investerad där du kan läsa mer om Value Investing och hur man kan tänka med likviditet och när börsen är skakig.

bottom of page