top of page
  • Writer's pictureHanna Hedin

Bolaget som jag köper aktier i just nu

Jag sitter på tre större positioner i min aktieportfölj just nu; Pegroco Invest, ABB och mitt senaste tillskott Nordea.

Nordeas aktiepris har lidit under en längre period och har straffats mycket på grund av en lägre operationell effektivitet än sina konkurrenter. Med senaste årets skriverier och huvudkontorets flytt till Finland är aktien särskilt straffad på börsen. Idag ligger Nordea runt 76 kr/aktien. Det här är ett kort inlägg om varför jag nu bygger en större position i Nordea.


Näst högst direktavkastning i Sverige

Med ett aktiepris runt 76 kr och en förväntad utdelning runt ca 6.90 kr har Nordea en förväntad årlig direktavkastning på otroliga 9,10% (!!). För att förstå hur högt detta är för ett stabilt börsnoterat bolag så vill jag berätta att detta står i paritet med många riskfyllda preferensaktiers kupong. Och då får du inte potentiella uppsidan i form av en aktieprisstegring och bolaget presterar bra. Förstår du fortfarande inte? Låt mig då säga såhär: Genomsnittlig direktavkastning på OMX30 ligger på 3,82%...


Cevian Capitals intåg

Under de senaste månaderna har aktivitskapitalbolaget Cevian Capital med Christer Gardell i spetsen köpt in sig offensivt i Nordea. Huvudägare i Nordea har varmt välkomnat satsningen och förväntningarna är stora på Nordeas satsning framåt för att öka aktievärdet. I intervjuer med Dagens Industri har Christer Gardell nämnt att förbättringsarbetet måste ligga i effektivisering med enorma kostnadsbesparingar och ökat externt fokus (marknad, kund mfl). Nordea har ju under en längre period haft fokus internt mot regelefterlevnad och har halkat efter sina bank-konkurrenter i effektivitet och konkurrenskraft.

Rabatt på 30 procent mot andra banker räknat i "P/B"-kvot

Nordeas aktiepris i förhållande till bokfört värde av tillgångar (P/B-kvot) ligger 30% lägre än mot andra banker i Sverige. Med tilltro till Nordeas ledning men framförallt Cevian Capital, som säger att potentialen att kunna täppa igen rabatten finns där, är Nordea en oerhört lukrativ investering om man är beredd att hålla positionen i 3-5 år.


Med senaste veckans reporäntehöjning från -0,5 % till -0.25 % sänder Riksbanken en tydlig signal. Det är troligt att vi inom de närmsta åren kan vänta oss en inbromsande konjunktur. Nu gäller det att vara extra försiktig och smart och mitt tips är att bygga upp en stor buffert pengar på kontot - det är inte otroligt att vi snart kommer att få se undervärderade aktiepriser på ett sätt vi inte gjort på 10 år sedan 2008-krisen. Då vill du har muskler.


Opmerkingen


bottom of page