top of page
  • Writer's pictureHanna Hedin

Konsten att ta ledigt


En elitidrottare följer en strikt träningscykel för att prestera på topp. Grundträning med de tyngsta passen sker under hösten om tävlingarna är på sommaren, regelbunden vila, rätt kost och även mental träning för att rå bot på "hjärnspöken".

Elitidrottare vet vikten av att ta hand om sin kropp och psyke för att prestera på topp och jag har aldrig förstått varför man inte pratar om detta på samma sätt i arbetslivet?

Psykisk ohälsa är högt som aldrig förr och antalet utmattade yrkesverksamma ökar i högt takt. Vikten av återhämtning går inte nog att poängtera, särskilt om du som jag lever i en hektisk vardag. Att gå på semester eller ta helg är en sak, men att koppla av mentalt är en annan. Tidigare år har jag bara tagit två veckor ledigt på sommaren men jag upplever att det är först då jag börjar kunna slappna av och ladda på med ny energi på riktigt varför jag i somras tog hela fyra veckors semester och nu i jul ytterligare två veckor! Jag har insett att en längre ledighet två gånger per år är en nyckelingrediens för att prestera på väldigt hög nivå under en längre tid och inte tvärtom.

Att ta ledigt och återhämta sig är inte alltid så lätt som det låter. För vissa kan det skapa stress att vara borta från jobbet med en känsla av att inte ha koll på läget. För andra kan det vara jobbigt att komma tillbaka in i vardagen efter en lång tid borta.

Mina bästa tips för en avkopplande ledighet:

  • Gör en ordentlig överlämning så du inte har några arbetsuppgifter som släpar innan du går på semester.

  • Om det stressar dig att läsa mejlen- stäng av notiserna. Om det lugnar dig att titta in då och då, gör det. Men inte hela tiden.

  • Fokusera på nuet, umgås med vänner och familj

  • Gör bara sånt som du tycker om och som du kanske får för lite av i din vardag

  • Yoga, mindfulness och träning är toppen för att öka endorfiner och avslappning

  • Världen kommer inte att gå under om du missar något på jobbet, spenderar en eller några veckor med att slappa och äta “onyttigt”

Se ledigheten som en tid för att ta hand om din kropp och psyke. Det är nu du rustar upp dig inför kommande halvår! God jul och gott nytt år från lilla ön Tjörnekalv! I år spenderar jag hela julledigheten på Svenska västkusten!Comments


bottom of page