top of page
 • Writer's pictureHanna Hedin

CV och Personligt Brev - Del 3/10

Så Blir Du Managementkonsult

En serie i 10 delar som beskriver yrket som Managementkonsult och hur man blir en

 1. Vad är en Managementkonsult? se här

 2. Vill du bli en Managementkonsult? se här

 3. Rätt CV och Personligt Brev

 4. Så gör du succé på arbetsintervjun (18/9)

 5. Så gör du succé på case-intervjun (25/9)

 6. Så sätter du ditt guesstimate (2/10)

 7. Vilket Managementkonsultbolag ska jag välja? (9/10)

 8. Vad tjänar man som Managementkonsult? (16/10)

 9. Exempel på en dag som Managementkonsult (23/10)

 10. Så gör du karriär som Managementkonsult (30/10)

 

CV

Det första steget i att landa ett jobb som managementkonsult är att klara CV-gallringen.

Managementkonsultbolag får enormt många ansökningar varje år och ansökningsperiod så för att göra rekryteringsprocessen hanterlig sållas de som ansökt men inte möter minimikraven bort direkt. Det finns en viss varians kring vad dessa "minimikrav" är bland bolag men generellt gäller följande...


Generella krav som Managementkonsultbolagen ställer på de som söker

 • Masterutbildning eller högre

 • GPA på ca 70 % VG eller högre (motsvarar 3.5 av 5.0) där högre nivåer ger en fördel

 • Relevant utbildning så som t.ex. ekonomi eller industriell ekonomi (gäller framförallt i Svergie - inte UK där de accepterar en mycket bredare bas av utbildning så som historia, engelska etcetera)

 • Relevant arbetslivserfarenhet eller engagemang utanför studierna

 • Extra språkkunskaper eller förmågor på annat sätt ger extra poäng men är inget krav

Detta gäller framförallt för rekryteringen av nyutexaminerade studenter. För rekrytering av mer seniora konsulter skiljer det sig en del. Vissa tittar inte på betyg eller utbildningsnivå alls medan andra har det som absoluta krav oavsett senioritet.


Exempel

Ett CV som uppfyller alla kriterier och krav som ställs för att få komma på intervju hos ett Managementkonsultbolag

*How to Get Into the Top Consulting Firms by Tim Darling

Så här såg det CV ut som gav mig mitt första Managementkonsult-jobb. Jag hade allt utan Masterutbildning. Jag ansåg att jag lärde mig mer av att jobba än att gå två år till och skolan och mina vänner som tog sin master höll med om att ja, de hade lärt sig betydligt mer och relevanta saker om de gått ut i arbetslivet tidigare i stället för master men det hade varit oerhört svårt till nästan omöjligt att landa de åtråvärda toppjobben. Detta är sant och jag personligen ställer mig kritisk till master-kriteriet. Men så ser spelplanen ut! Och skam den som ger sig! Så fort jag väl fick komma på intervju kunde jag bevisa mig och mina kvalitéer och jobbet var landat. Nya chefen bad till och med om lov att få låna min CV-mall till hennes dotter som skulle söka samma typ av jobb.

Mitt 3 år gamla CV som gav mig min första anställning som Managementkonsult

Min sambos entry level CV som gav honom sitt första managementkonsultjobb ser du nedan. Samma story här - David hade heller ingen Masterutbildning men hans långa lista av priser, meriter och utnämningar av olika slag gav honom en enkel biljett till Centigo intervjuprocess.

Min sambo, Davids CV som gav honom sitt första jobb som Managementkonsult

Personligt brev

Klarar du managementkonsultbolagens CV-krav kommer de att ställa dig mot andra sökande och göra en gemensam bedömning mellan CV och personligt brev för att avgöra vilka de ska ta in på intervju. Det är så små marginaler i vilka som får komma och inte så mitt stora tips är att göra det lilla extra och få ditt personliga brev att stå ut från mängden.

Här är ett exempel på ett bra personligt brev på engelska för en nyutexaminerad student:

Tips och Guidelines för ditt CV och Personliga Brev

 • Skräddarsy ditt CV och personliga brev efter det bolag och den avdelning du skall söka till: läs annonsen och deras karriärs-sida noggrant. Vad letar de efter och hur vill de att du ansöker? Svenska eller engelska? Rekryteringspersonalen märker direkt om du skickar ett ej anpassat, generellt personligt brev och du kommer inte att klara dig förbi första screeningen.

 • Motivera! Varför du vill vara managementkonsult, varför du vill jobba just hos dem och varför de ska anställa just dig. Plocka gärna upp firmans värdeord utan att göra det pretentiöst och exemplifiera, exemplifiera, exemplifiera!!

 • Max 1 sida! Gäller för ditt CV och ditt personliga brev. Använd ca stl 12.

 • Framhäv förmågor och egenskaper som firmorna letar efter: ledarskap, kommunikation, vilja och talang för att lära sig nya saker, driv och liknande.

 • Framhäv det du skulle vilja prata om på en potentiell intervju

 • Kvantifiera dina framgångar om möjligt! Om du trovärdigt kan påstå att ditt arbete skapade en specifik effekt så ger det bra tyngd i din ansökan, se exempel nedan.

 • Använd ord som visar på starkt agerande: koordinerade, ledde, uppfann etc, se ex:

"Increased product revenue 4% by leading a major new advertising campaign"
 • Var resultatorienterad i hur du beskriver dina erfarenheter! Skriv"Increased customer base 6% by building a new customer-facing website" i stället för "wrote 100,000 lines of code". Beskriv också vad du lärt dig och hur det är viktigt för en position hos firman du söker till.

 • Våga stå ut! Rekryterare ser enormt många ansökningar varför "stickiness" är viktigt i din ansökan. Utan att tappa din professionalism: var personlig, våga ha en kreativ design och använd story telling (se exempel på hur du använder storytelling i ditt personliga brev här.

 • Förenkla! Skriv koncist och lättförståeligt.

Stort lycka till och tveka inte att höra av dig om du har några frågor kring CV och Personligt brev!

Comments


bottom of page