top of page
 • Writer's pictureHanna Hedin

Vill du bli en Managementkonsult? - Del 2/10

Updated: Sep 6, 2018

Så Blir Du Managementkonsult

Det här är en serie i 10 delar som beskriver yrket som Managementkonsult och hur man blir Managementkonsult.

 1. Vad är en Managementkonsult? se här

 2. Vill du bli en Managementkonsult?

 3. Rätt CV och Personligt Brev (11/9)

 4. Så gör du succé på arbetsintervjun (18/9)

 5. Så gör du succé på case-intervjun (25/9)

 6. Så sätter du ditt guesstimate (2/10)

 7. Vilket Managementkonsultbolag ska jag välja? (9/10)

 8. Vad tjänar man som Managementkonsult? (16/10)

 9. Exempel på en dag som Managementkonsult (23/10)

 10. Så gör du karriär som Managementkonsult (30/10)

Intro

När personer kommer till mig och frågar hur de blir managementkonsulter så är det första jag frågar "vill du verkligen bli en managementkonsult?" och om de svarar ja "varför?". Det kan låta lustigt men jag har träffat människor som tagit jobb vid managementkonsultbolag som aldrig riktigt ställde sig den här frågan ordentligt innan. De gjorde visserligen bra ifrån sig, blev befordrade men insåg ganska snart att det inte var ett yrke som passade dem.


Det är lätt att se drömmigt på yrket som managementkonsult: flashiga hotellrum, höga löner och en genväg till ledningspositioner. I verkligheten måste man också vara beredd att göra uppoffringar i vardagen, ständigt leva utanför sin comfort zone, och i perioder, som en vän jag känner, sitta i en bunker ute hos kund ett halvår och förkovra sig i stor mängd data av sämre kvalitet. Det här inlägget är till för att ge en nykter bild av yrket som managementkonsult. Det är viktigt att veta vad man ger sig in på - på gott och på ont.


Du kommer troligen att få jobba med några av de smartaste mest högpresterande människorna du någonsin träffat

Consulting har flera positiva kvalitéer men det är inte för alla. Människorna du kommer att få jobba med lär mycket väl vara några av de smartaste och hårdast arbetande människorna du någonsin kommer att träffa. Du kommer naturligt att jämföra dig själv med dem, deras nivå blir din "baseline" och pusha dig själv att möta deras standarder. Du kan komma att prestera på en exceptionellt hög nivå under flera månader men tro att du är en mellanmåtta bara för att du sagt din ribba så högt. I andra ord, om du är van att vara den stora stjärnan och talangen på jobbet eller i skolan som alltid får uppmärksamhet för hur duktig du är kommer du antagligen att få justera dina förväntningar.

När du i framtiden lämnar consulting för att ta nästa steg i karriären är det troligt att du kommer att få genomgå ännu en transition. Det kan vara så att människorna du får arbeta med då inte är lika snabba att plocka upp och köpa in på dina nya idéer så snabbt som sina gamla konsultkollegor och de kanske inte heller är lika entusiastiska att satsa på nya innovationer om det innebär att de måste jobba längre än till kl 17.00 en vardagskväll.


Men hur är livsstilen som managementkonsult?

Det finns ingen generell eller vanlig livsstil som managementkonsult. Det mesta liksom restid och hur mycket tid i veckan du får dedikera till jobbet varierar väldigt mycket mellan olika konsultbolag, kontor och projekt. På ett projekt på bolag X kan du få jobba kl 8-20 måndag till torsdag och kl 9-17 på fredag med toppar för leveransperioder. På ett annat projekt eller bolag kanske du är ute och reser mellan måndag och torsdag och jobbar till midnatt tre av dessa dagar. På vissa konsultbolag gör konsulter det mesta av sitt arbete ute hos klienterna och hos andra görs det mesta av arbetet från kontoret. Du borde ta tid varje dag att utföra någon form av motion och koppla av för att hålla på lång sikt.

Att resa kan vara slitsamt både fysiskt men också mentalt i att behöva lämna sitt boende, sin partner eller familj 3-5 dagar i veckan under längre perioder. De flesta konsultbolagen låter dig att jobba hemifrån när det passar bra då jag jag skulle säga att konsultbolag generellt styr på resultat och inte handling.

När du utvärderar olika konsultbolag: fråga representanterna vad deras erfarenhet är vad gäller resande, genomsnittligt antal arbetstimmar i veckan och hur mycket detta varierar mellan deras uppdrag.

Hur säkerställer du en hälsosam livsstil?

Resande, utemat och långa stillasittande arbetsdagar kan ha negativ inverkan på din hälsa. Motion, sömn och hälsosam mat är viktigt. Lika viktigt är förmågan att hantera stress genom att ta så mycket kontroll över din tid och livsstil du kan samtidigt som du håller koll på din långsiktiga plan och vision. Varför är du i consulting och vad är ditt mål? Att ha en plan för din vardag och din karriär har hjälpt mig att hantera stress.

Ett viktigt element för att för att behålla sin balans fysiskt och psykiskt är att sätta sina egna gränser och upprätthålla dem. Det är ditt ansvar att berätta för dina chefer och kollegor att du inte jobbar helg eller att du måste prata med din familj kl 22 varje kväll från ditt hotellrum. Kanske behöver du en extra timmes träning varje dag eller 7 timmars sömn per natt. Du kan inte få allt du vill så välj dina strider – du borde kunna förvänta dig att få det som är absolut mest väsentligt för dig. Det är helt enkelt upp till dig, och inte dina projektledare, att upprätthålla gränserna när de väl är godkända.


Vilken typ av person är mest framgångsrik som konsult?

Det är en stor bredd och mångfald hos konsultbolag bland personlighetstyper och bakgrund. Ett element som dock verkar vara konsistent bland de mest framgångsrika konsulterna på toppbolag är hög grad av energi. Människor som presterar bra brukar generellt inte ha ont av att jobba sent för att lösa ett tufft problem i hög takt eller hantera flera hinder på samma gång i olika arbetsströmmar, trots sömnbrist. De gör det med ett leende på läpparna och med en positiv anda som de sprider i sina projektteam. Men sanningen är att alla människor får nog ibland och alla människor behöver vila och balans för att hålla på lång sikt. Det är inte ovanligt att managementkonsulter lämnar yrket efter redan 18 månader för att de inte har energin eller viljan att fortsätta i den hastighet som krävs.

Consulting kan vara tufft ibland, men i min erfarenhet också en av de mest belönande och lärande erfarenheter som du kan vara en del utav. Nyckeln för att vara framgångsrik och lycklig som managementkonsult är att förstå vad du behöver i din livsstil, sätta gränser, reflektera över och upprätthålla dessa när dina engagemang blir intensiva.


コメント


bottom of page