top of page
  • Writer's pictureHanna Hedin

Trender jag vill investera i

Just nu är jag på bolagsjakt. Jag letar efter bolag vars affärsidé eller branschtillhörighet passar en eller flera av de fyra trender jag vill investera i.


4 Trender Jag Vill Investera I

  • Hållbar logistik

Onlinehandeln fortsätter öka i de flesta industrier och bland de flesta åldersgrupper. Detta gäller inte minst för kläder, mat, läkemedel och andra konsumtionsvaror. Drivkrafterna är tre saker: bekvämlighet, tillgänglighet och i många fall också lägre pris online än i fysisk butik (gäller ej mat men många andra produkter). Onlinehandeln driver i sin tur efterfrågan på logistik. Logistiken skall vara snabb, tillförlitlig, prisvärd och ha så låg miljöpåverkan som möjligt. Tyvärr strider dessa ofta mot varandra: pråmar som fraktar stor mängd varor har lägre miljöpåverkan per produkt levererad än truckar, är billigare men kräver å andra sidan också längre leveranstid.

Jag vill hitta ett logistikbolag som hittar en bra lösning och balans mellan dessa polariteter, gärna en som lyckas skapa partnerships med digitaliseringsstjärnor inom retail som Zalando, Apotea, Amazon...

  • Den självkörande och elektrifierade bilen

Om ett antal år kommer vi inte äga egna bilar i samma utsträckning. Vi kommer att ingå i en car sharing service av elektrifierade och automatiserade bilar som vi beställer hem till dörren vid behov. Vi kommer inte heller parkera utan blir avsläppta och hämtade där vi vill on demand. Det är många utmaningar som står inför den här utvecklingen men jag är övertygad att den kommer och den kommer att ta död på många branscher men revolutionera andra (inte minst öka taxibolagens marginaler, drastiskt minska behovet av parkeringsplatser i innerstan etcetera). Utmaning är bland annat i lagar och regleringar, ren teknikutveckling och infrastruktur. Jag vill investera i en aktör som direkt eller indirekt blir pionjär och ledande inom det här området. Jag tror att patent, starkt varumärke och storskalsfördelar blir viktigt för att ta plats på den här arenan varför jag gärna investerar i marknadsledande bolag på området ex. Veoneer.

  • 5G

5G hänger delvis ihop med trenden självkörande bilar då de kräver en hög nätverkskapacitet. 5G hänger också ihop med det faktum att antalet internetuppkopplade enheter (mobiler, datorer, tvättmaskiner, bilar etcetera) ökar något helt otroligt varje år (Internet of Things). För privatpersoner förväntas 5G innebära att dator och mobila enheter får snabbare uppkoppling och mindre fördröjning. Tillämpningar innefattar maskin-till-maskin-kommunikation (AI, Robotics). Fler enheter kommer ha möjlighet att vara uppkopplade samtidigt och till lägre kostnad och man förväntas kunna hitta internet på fler platser. Ett bolag jag satt rätt rejält investerad i fram t.o.m sommaren var Ericsson. Jag fick tyvärr sälja mina aktier i Ericsson för att gå in i Pegroco Invest men kommer antagligen att köpa aktien på nytt igen vid tillfälle. Jag tror bl.a. på deras förmåga att plocka stora marknadsandelar i USA med 5G.

  • Ren men effektiv energilösning

Världens befolkning fortsätter att växa. Välståndet och konsumtionen ökar i flera tillväxtländer inte minst Kina och Indien. Vi blir allt fler människor som ska dela på jordens resurser. Miljön är hårt ansträngd och den stora utmaningen är att försörja hela världens befolkning på ett effektivt sätt som skadar miljön så lite som möjligt. Tyvärr är vind- och vattenkraftsenergi inte särskilt effektiv men har väldigt låg klimatpåverkan. Det bästa vi har idag är kärnkraft (fusion - uran) men risken av spridning av strålning föreligger. Fission är något som man forskat på i många år men är svår och medför hög risk. Hittar jag en innovativ pionjär inom ren och effektiv energiproduktion så investerar jag direkt!


Mina investeringskriterier för denna omgång är

  • Bolaget skall tillhöra en eller flera av de 4 trender jag specificerat ovan

  • Bolagets aktiepris skall med marginal vara rabatterat dess underliggande värde

  • Bolaget skall inte ha några väsentligt inneboende eller externa hinder som kan stå i vägen för att det potentiella aktievärdet realiseras (ägare, bolagsstruktur, legala problem eller liknande)

  • Jag måste tro på bolagets affärsmodell och strategi - här är hållbarhet viktigt för mig.

Comments


bottom of page