top of page
  • Writer's pictureHanna Hedin

Stress, utmattning och kvinnligt ledarskap

Stress och utmattning är en allvarlig välfärdssjukdom som blir allt vanligare, särskilt bland kvinnor. Faktum är att var fjärde kvinna kommer att drabbas av depression någon gång i hennes liv. Motsvarande siffra för män är 15%.


Igår var jag på Acandos kvinnliga nätverksträff #KnowHer. Temat var work life balance, stress och mental hälsa. Psykolog Maria Farm inledde kvällen med att berätta om vad utmattning och stress beror av, varför den ökar och olika teorier om varför sjukskrivningarna är så pass högre bland kvinnor. Efter Marias presentation hölls en paneldebatt, där panelen bestod av en rad olika kvinnliga ledare från olika industrier som delade med sig av sina erfarenheter som kvinna och ledare i en utmanande, ibland mansdominerad, arbetsmiljö.


Några Key Takeaways

- Ökad stress och utmattning beror främst på allt mindre återhämtning och att kraven upplevs överväldigande: vi är ständigt uppkopplade, organisationer blir allt mer slimmade, vi upplever att vi inte har kontroll t.ex på grund av otillräcklig budget, mandat, tid, förmåga eller annat

Stretch zone blir ofta stress zone

- Psykologen Maria Ferms studie visar att kvinnor generellt

1) Tar mer ansvar än män för att få både vardagen, hemmet och arbetet att gå ihop.

2) Tvivlar mer på sin förmåga att klara av nya utmaningar vilket skapar stress innan något problem ens har uppstått.

Det här har jag aldrig gjort förut så det kommer jag säkert att klara av - Pippi Långstrump

- Maria Ferm presenterade en studie som visar att män underskattar kvinnors förmågor och överskattar männens.

En stor panel av män fick bedöma hur kompetent och trevlig olika män och kvinnor var. Dessa män och kvinnor läste upp ett identiskt CV och Personligt brev och resultatet var uppseendeväckande: männen uppfattade att de män som läste CVt var betydligt mer kompetenta och trevliga än de kvinnor som läste samma text. Kvinnorna i testpanelen Personalchef på SAAB Lena Eliasson, VD på Dfind Marie Eriksson, Psykologen Maria Ferm och en representant från Acando och Itch menade att det är på grund av detta som kvinnor inte alltid känner sig bekväma med att visa framfötterna och ta ledande positioner i samma utsträckning som män, det straffar sig.

- Personalchef från SAAB och VD för Dfind upplevde att de behövde ge sina kvinnliga medarbetare extra uppmuntran och push att ta plats än killar. Generellt söker sig kvinnor inte lika aktivt till ledarroller trots att de har talang.


- Överpresterare lider störst risk att bli utmattade: ledarskapets betydelse att leda organisationen med gott exempel och fånga upp de som kör på för hårt. Överpresterare drivs ofta av en extremt hög ambitionsnivå och en rädsla att något ska bli fel. För tjejer kallas detta inte ovanligen för "Duktig flicka"-syndromet.


Så hur bryter man stressen?

Bryt stress genom att ändra vardagsrutiner och tankemönster.

1. Det låter kanske klyschigt men studier visar att en positiv inställning även forcerad sådan i de mest negativa situationer har en enorm påverkan på vilken effekt stressen har i din kropp.


2. Öva på att ställa dig med flit i den längsta kön på ICA eller gå medvetet mer långsamt till bussen - överlevde du eller gick jorden under?


3. Gör bara en sak åt gången. Multitasking är överskattat och tenderar att splittra fokus, göra en ineffektiv och stressad.


4. Öka ditt ”metatänkande” dvs att du är medveten om hur du tänker och känner i stunden.


5. Hitta dina små life hacks i vardagen som får dig lugn och skratta.


6. Övervinn rädslan för att inte vara tillräcklig genom att tänka annorlunda. Övertala dig själv om och om igen att det är ok, kanske snarare bra att du gör fel ibland och att du klarar av allt du vill! Du har ju faktiskt gjort det förr, eller hur? Lista de gånger du övervann något du trodde att du aldrig skulle klara av.

När jag är riktigt less går jag ned till NK och känner på senaste säsongens kashmirtröjor i 10 min. Sen köper jag en pralin med havssalt och byter kontorets IKEA-kopp mot en från Svenskt Tenn - Lena Eliasson, Personalchef, SAAB

Lena Eliasson kallar ovan för hennes saffransmoments. Det är väldigt lite input men hela degen (läs dagen) blir gul. Att inte ta saker så seriöst och tillåta sig själv att göra fel ibland är en av de viktigaste övningarna jag tar med mig framöver.

Stress är organismens varvtal. Står den på noll så är den död, står den på max så förslits den med tid och kan gå sönder. Den måste ligga på en lagom period över tid

Commentaires


bottom of page