top of page
  • Writer's pictureHanna Hedin

Så kan du investera i kriser

Updated: Aug 24, 2021

Det är oroliga tider vi är inne i. Som investerare och småsparare får man ont i magen att gå in på sitt ISK-konto och se de stora röda siffrorna i portföljen. I media pratar man om att Corona kommer att ha en katastrofal effekt på ekonomin världen över och att vi står inför en finanskris. Jag kände att jag ville ge en energiinjektion till er här på bloggen och dela lite inspiration kring hur man kan utnyttja situation till sin fördel och hur andra har gjort och gör i liknande tider som dessa.


Erik Selin och fastighetskrisen på 90-talet

Foto - Johan Wessman, News Øresund år 2013 (CC-BY)

Fastighetsmagnaten, investeraren och mångmiljardären Erik Selin är främst känd för att ha grundat fastighetsbolaget Balder år 2005 där han fortfarande är majoritetsägare och VD. Han är en duktig investerare och pratar flitigt i media om sina olika aktieinvesteringar och förvärv. År 2019 var han rankad nummer 1008 på Forbes Billionaire List över de rikaste personerna i världen - en förmögenhet han byggt upp helt själv.


Den idag 52 år gamla Göteborgaren började bygga sin förmögenhet redan som ung. Redan som barn var Erik mycket intresserad av företag och företagsamhet. Han gick aldrig en universitetsutbildning utan lämnade studierna efter sin gymnasieexamen med ekonomisk inriktning för att satsa på aktiehandel, men förlorade alla pengar han byggt upp i börskraschen 1987.

År 1991, mitt i Sveriges stora fastighetskris, köpte Erik Selin som 24-åring sin första hyresfastighet i Ängelholm.

Hur i hela friden hade han möjlighet att göra detta endast 3-4 år efter börskraschen 1987 och mitt i den tuffa fastighetskrisen där räntan nådde så högt som 500 % på banklån? Hade han byggt upp en sådan väsentlig förmögenhet mellan kriserna? Nej, och det är det här som är så oerhört inspirerande och intressant.

Selin övertalade en lokal bank att låna honom ca 20 MSEK för att finansiera affären och utvecklingen av fastigheten

Mitt i fastighetskrisen var det ingen som ville köpa fastigheter, fastigheter gick från en övervärdering till en enorm undervärdering där du kunde köpa en lägenhet på Östermalm till 4 000 kr kvm (att jämföras med ca 100 000 kvm idag - en värdeutveckling på 2 400 %). Bankerna satt på enorma fastighetsbestånd som de behövde bli av med när värdet rasade.

Erik Selin fick den unika möjligheten av banken att belåna fastighetsförvärvet till 100 %

Att belåna ett förvärv till 100% med höga räntor är riskfyllt och tungt kassaflödesmässigt. Erik Selin behövde inkomster, hade tittat på fastigheter länge och hade gjort en analys att hyrorna han kunde få av hyresfastigheten i Ängelholm inklusive fastighetsvärdets utveckling kunde ge honom en årlig avkastning på ca 12-14% (kan jämföras med börsens genomsnittliga avkastning på ca 6 % och under den här tiden rådde recession på ca -2 %).

Investeringen blev en viktig start och byggsten för Selin och det nybildade bolaget Erik Selin Fastigheter AB. Genom att tillämpa en liknande strategi under åren har han byggt upp ett högt belånat fastighetsimperium värt miljarder. Balder har också 40 hotell vilket gör Selin till Sveriges största hotellägare.


Här är ett galet bra och inspirerande poddavsnitt att lyssna på där Erik Selin själv berättar om sin karriär och affärer (Fastighetspodden)

Sensmoralen är att med lågkonjunktur och börskrascher kommer unika möjligheter

Under senaste veckans kraftiga börsnedgångar har vi sett Sveriges största finans- och affärsprofiler tanka (köpa) enorma mängder aktier i diverse industrier och tillgångar (läs t.ex. om "cykelkungen" Salvatore Grimaldi som köpt in sig i SBB och grundare av Fastpartner Sven-Olof Johansson som köpt mycket Swedbank och Nordea). Läs mer om hur näringslivsprofiler placerat under senaste tidens turbulens på börsen här: 98 procent valde köpknappen – här slog topparna till under raset.

Foto av Grimaldi (t.v.) av Magnus Elgquist. Foto av Johansson (t.h.) av Lars Pehrson/TT


Om du placerar på lång sikt och säkerställer att du har en större likvid buffert (läs mitt tidigare inlägg Corona -så här kan du tänka kring ekonomin) har du en unik möjlighet nu, och antagligen en längre period framåt, att köpa olika tillgångar billigt och avnjuta en enorm värdeutveckling på lång sikt - något som kan vara avgörande för hur rik och förmögen du kommer att kunna bli i livet.

Det är väldigt svårt att arbeta sig rik i Sverige, de flesta som har blivit förmögna har blivit det genom att äga (kapitalinvesteringar)

Hoppas det här inlägget var något inspirerande, låt inte känslorna ta över när du ser börsens utveckling just nu! Så länge du har besparingar och en bra plan framåt med låga fasta kostnader så försök att vara rationell och se möjligheterna!


Vore kul om du delade med dig av fler personer och profiler som du vet har gjort riktiga kap i tider som dessa? Hur tänker du kring börsen just nu?

Comments


bottom of page