top of page
  • Writer's pictureHanna Hedin

Lönesamtal - så förbereder du dig i 3 steg


God morgon från MTR Express! Klockan är 06:45 när jag börjar skriva det här inlägget och tåget har precis avgått från en nattsvart perong på Stockholm Central. Jag är på väg hem till Göteborg där jag äntligen ska få spendera helgen med min familj och få ett tidig födelsedagsfirande! I eftermiddag blir St Jörgen Spa och massage - en av Sveriges bästa spaanläggningar!


Jag älskar att åka tåg - jag köper mig en lyxig kaffe och ser ut över landskapet som rinner förbi medan jag sätter mål och planerar för närmsta framtiden. Idag är inget undantag. Det händer väldigt mycket i mitt liv just nu och möjligheterna är många. På Ascend där jag jobbar som Managementkonsult närmar sig lön- och utvecklingssamtalen med stormsteg, något jag alltid ser fram emot.

Under hösten brukar de flesta bolag kalibrera löner och sätta eventuella befordringar. Jag närmar mig mitt fjärde år efter examen och arbetar idag som Consultant vilket kan ställas mot Senior Consultant på Big 4 (PwC, Deloitte, KPMG, EY). Inför kommande lönesamtal Ascend kommer jag satsa på att bli Senior Consultant (liknar Assistant Manager).


1. Förstå ditt bolags karriärmodell

Alla bolag har någon av form definierad hierarkitrappa och modell för vilka prestationer man följer upp på, hur dessa ska mätas, och vilka av dem som väger tyngst i en prestationsutvärdering. Det ska också finnas tydligt dokumenterat vad som krävs för att nå en viss ersättning och bli befordrar till en viss nivå. Du har rätt att kräva att denna modell är transparent så du vet vad som förväntas av dig på kort och längre sikt.


Exempel på ett konsultbolags karriärmodell


Vad som också brukar finnas med är hur mycket du måste göra av vad (kvantifierade krav per titel). För att bli partner på flera av de svenska konsultbolagen krävs det exempelvis att du konsekvent säljer för ca 7-12 MSEK per år, på Big 4-bolag för ca 40 MSEK per år.

Mitt mål är att sälja för 0,5- 2 MSEK per år även om jag för nuvarande inte har några säljkrav på mig

2. Sätt dina S.M.A.R.T.A mål efter karriärmodellen

Sätt dina mål så att de är...

Specifika "Jag ska bli Senior Consultant"

Mätbara "Jag ska sälja för x MSEK, debitera x MSEK & nå 'överträffat' i modellen"

Ambitiösa "Check..."

Realistiska "Jag anser det baserat på...se punkt 3 nedan"

Tidsbestämda "Jag ska nå mitt mål inom 6 månader"

Accepterat "Jag vill & får nå målet"


3. Strukturera dina argument runt karriärmodellen

Det skiljer sig väldigt mycket från chef till chef vad som krävs för att påvisa ens prestationer för året. Lär känna din närmsta chef som har huvudansvaret för din utvärdering och fråga rakt ut vad han eller hon föredrar. Min nuvarande vill gärna att jag exemplifierar konkreta händelse under året för att backa mina prestationer och bedömer främst på resultat snarare än på aktivitet. Om möjligt försöker jag också kvantifiera vad jag gjort och mina resultat

Lite krasst är det svårare att argumentera mot kvantifierbara resultat än kvalitativa som generellt är mer objektiva

Tips när du förbereder argument inför lönesamtalet

  1. Lär känna din närmsta chef som är huvudansvarig för din utvärdering

  2. Kommunicera dina mål tidigt och be kontinuerligt om feedback

  3. Fokusera på vad du skapat för resultat snarare än vad du gjort

  4. Exemplifiera!

  5. Kvantifiera!

Spalta upp prestationsdimensionerna du kommer utvärderas mot och gör en punktlista under varje där du skriver ned allt du gjort och de resultat du skapat.

Nu har du gjort allt vad du kan göra. Du är väl förberedd och vet exakt vad du vill få ut av ditt lön- och utvecklingssamtal! Behåll en ödmjuk men självsäker attityd under hela mötet och kom i håg ditt värde! Lycka till :)


Comments


bottom of page