top of page
  • Writer's pictureHanna Hedin

Investera som Kungafamiljen


Kungafamiljen har olika stiftelser och bolag där deras förmögenhet förvaltas. Förvaltningen utförs självständigt av anlitade rådgivare och hovets ekonomidirektör Jan Lindman utan inblandning eller åsikter från kungafamiljen.


"Det har att göra med att kungafamiljen är väldigt väl informerad. Vi vill inte riskera att våra portföljaktiviteter baseras på insiderinformation" - Jan Lindman, Dagens Industri,19 Okt 2018


Två av de största stiftelserna är Gallierafonden, som från början var en gåva från kejsar Napoleon 1813, och aktiebolaget Gluonen som till majoritet ägs utav kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine och prins Carl-Philip.


Gluonen AB

Investmentbolaget Gluonens portföljen ägs i huvudsak av de tre kungabarnen och består generellt utav stora svenska börsnoterade bolag från OMX 30.

Strategin för Kungabarnens aktieportfölj är långsiktighet

“Kan man vara långsiktig så kan man stå ut med lite upp- och nedgångar under resans gång. Vi har i grunden en positiv syn på marknaden och tycker att svenska aktier långsiktigt är bra att investera i. På sikt ska det gå upp. Vi är inte stressade av de nedgångar vi sett den senaste tiden” - Jan Lindman, Dagens Industri, 19 Okt 2018.


För inte så länge sedan skedde en större förändring av Gluonens aktieportfölj där man sålde av sin större position i H&M - en tydlig signal i hur hovets kapitalförvaltare ser på bolagets långsiktiga förmåga och konkurrenskraft.

40% av Kungabarnens aktieportfölj består av Sveriges främsta investmentbolag

Absolut störst placering ligger i det Wallenbergsägda investmentbolaget Investor som i sin tur har investerat tungt i de svenska industribolagen Atlas Copco och ABB.

ABB och Ericsson är två aktier som jag själv personligen ägt en längre period och tror mycket på långsiktigt (5G- samt automatisering).


Latour specialiserar sig bland annat på säkerhetsbolag så som Assa Abbloy och Securitas. Assa Abbloy är Latours främsta kärninvestering. Läs mer om Latours portfölj.


Att Investera i Investmentbolag

För ett halvår sedan fick jag förmånen att gå in som större investerare i ett onoterat investmentbolag - Pegroco Invest. Idag är investmentbolag en naturlig del i min investeringsstrategi.

En fördel med att investera i Investmentbolag är att man kan ta rygg på proffsen
  1. Du har experter som på heltid utvärderar potential och risk i portföljen.

  2. Det är inte ovanligt att investmentbolag stundvis handlas till substansrabatt.

  3. Du sprider din risk automatiskt då portföljen normalt är väl diversifierad

Säkerställ ändå att du håller dig à jour om portföljförändringar, att du tror på investmentbolagets investeringsstrategi och om du orkar också gör dina egen analys.

Jag personligen placerar i investmentbolag dels för att jag tror på det enskilda bolaget men också för att verifiera min egna analys i portföljbolagen, lära mig och bli en bättre aktieinvesterare. De flesta investmentbolag är duktiga på att rapportera om hur de resonerar kring portföljens nuvarande och framtida sammansättning, hur de värderar och tar beslut om olika investeringar och trender - läs detta då det är enormt lärorikt och idégenererande!

Comments


bottom of page