top of page
  • Writer's pictureHanna Hedin

Ens hem som investering

För många är bostadsköpet den största investeringen de gör i sitt liv. Oavsett vad är det många som skapat sig en mindre eller större förmögenhet genom att investera i rätt typ av bostad, fixa till den och sälja till ett högre pris. Jag har flera i min umgängeskrets varav två lever helt på att köpa, renovera och sälja vilket dom kallar ”flipping houses”.


Ta aldrig för givet att du kommer lyckas sälja din bostad till ett högre pris än vad du köpte för. Det är för många olika faktorer som spelar in. Kanske måste du sälja i en lågkonjunktur eller direkt efter en nyligen införd reglering av bostadsmarknaden.

Jag skulle aldrig köpa mitt hem endast ur ett investeringsperspektiv

Ditt hem är först och främst ett ställe som ska tilltala dig och din själ, ett ställe som du ska komma hem till och hämta energi och kraft. I min mening är värdemaximeringen av lägenheten sekundär även om jag vet att alla inte ser det så.


NORDENFLYCHTSVÄGEN, KUNGSHOLMEN

En "tvåa"

Inköp 2015: 67 000 kr/m2

Såld 2017: 95 000 kr/m2

Jag och min sambo gjorde väldigt små förändringar på denna något lilla tvåa. Vi hade tur att min sambo köpte innan fastighetspriserna steg galet mycket mellan 2015-2016.

Värdeökningen berodde främst på en stark tillväxt på marknaden och en rusning inför införandet av första amorteringskravet sommaren 2016.


ULRIKSBORGSGATAN, KUNGSHOLMEN

En "trea"

Inköp 2016: 77 TSEK,

Nuvarande: 84 TSEK (estimat, värderat av Mäklarhuset)


FÖRE

Ett äldre par bodde i lägenheten vilket syntes på inredningen som inte bidrog särskilt positivt till budgivningen och var till vår fördel. Försök alltid se bortom inredningen och till lägenhetens potential!

EFTER

Härligt marmorgolv, mässingdetaljer möter glas och mörka stål och läderdetaljer. Vår inspiration var Ralph Lauren och New York där jag och min sambo gick på vår andra dejt för 3 år sedan. Vi har båda bott i USA länge. Golven är betsade med en färg i valnöt. Vi är långt från klara och har flera spännande hemprojekt vi ska göra under hösten!

Tips hur du höjer värdet på din bostadsrätt

1. Byt ut basmaterial till mer exklusiva

Mäklare rekommenderar detta särskilt för badrum och kök. Bänkskivor, golvmaterial och det lilla extra som att bygga in en vinkyl eller kaffemaskin ger mer än vad det ofta kostar att sätta in. Det är galet hur mycket vissa trendiga material så som marmor, mässing och skiljeväggar i stål gör.

2. Vitt och fräscht

En vän till mig köpte och sålde lägenheter flitigt. Det ända han gjorde var att betsa golvet vitt, måla alla väggar vita och stylea med ljusgråa, färgneutrala material och mycket gröna växter. Han gjorde en lika otrolig vinst varje gång till en minimalkostnad.

3. Home Styling

De flesta av våra beslut tas på magkänsla och home styling inklusive god doft, härlig belysning gör så mycket för att en bostad ska kännas "rätt" och hemtrevlig.

Comments


bottom of page